วันเสาร์ที่ 13 เมษายน พ.ศ. 2556

200. งัดข้อเชิงกฎหมาย : อินทรีย์ ปะทะ เภสัชกรรม


200.  Legal Wrestling : Organics vs Pharmaceuticals

National Organic Board Decision a Victory for Organics, Preservation of Antibiotics
A joint statement of Consumers Union, Food & Water Watch and The Center for Food Safety
Naomi Starkman, Anna Ghosh, Abigail Seiler, CFS,
Food & Water Watch, April 12, 2013
การตัดสินใจของคณะกรรมการอินทรีย์แห่งชาติ เป็นชัยชนะสำหรับผลิตผลอินทรีย์, การสงวนยาปฏิชีวนะ
แถลงการณ์ร่วมของสหภาพผู้บริโภค, กลุ่มเฝ้าระวังอาหารและน้ำ และ ศูนย์เพื่ออาหารปลอดภัย

Portland, Ore. - April 12 - Today the National Organic Standards Board (NOSB) rejected a petition to extend the expiration date for the use of oxytetracycline to treat fire blight in apple and pear production beyond October 21, 2014. The decision is a victory for the organic standard and advances efforts to preserve the effectiveness of antibiotics.
วันนี้ คณะกรรมการมาตรฐานอินทรีย์แห่งชาติ (NOSB) ได้ปฏิเสธคำร้องขอยืดเวลาการใช้ oxytetracycline เพื่อแก้ปัญหา fire blight (เกิดจากแมลงชนิดหนึ่ง) ในการผลิตแอปเปิลและแพร์ หลังวันหมดอายุอนุญาตในวันที่ 21 ตุลาคม 2014.  การตัดสินใจนี้ เป็นชัยชนะสำหรับมาตรฐานอินทรีย์ และ สงวนประสิทธิผลของยาปฏิชีวนะ.
The vote came after a long and controversial debate because some apple and pear growers do not believe they have adequate alternatives to antibiotics. Consumer and environmental advocates urged them to end the use of tetracycline as soon as possible in order to meet consumer expectations and to respond to mounting evidence that antibiotic-resistant bacteria is a serious threat to public health. Antibiotics are not allowed in any other types of organic food, including production of organic livestock.
การลงคะแนนเสียงเกิดหลังจากการอภิปรายที่มีความขัดแย้งกันในตัวเป็นเวลานาน เพราะ ผู้ปลูกแอปเปิลและแพร์บางราย ไม่เชื่อว่า พวกเขามีทางเลือกมากพอแทนการใช้ยาปฏิชีวนะ.  นักรณรงค์ผู้บริโภคและสิ่งแวดล้อม ได้ชักจูงให้พวกเขายุติการใช้ tetracycline เร็วที่สุดที่จะทำได้ เพื่อขานรับความคาดหวังของผู้บริโภค และ เพื่อตอบสนองต่อหลักฐานที่เพิ่มมากขึ้นที่ว่า แบคทีเรียดื้อยาปฏิชีวนะ เป็นภัยคุกคามร้ายแรงต่อสุขภาพสาธารณะ.  ยาปฏิชีวนะไม่ได้รับอนุญาตให้อยู่ในอาหารอินทรีย์ใดๆ, รวมทั้ง การผลิตปศุสัตว์อินทรีย์.
We applaud the Board for making the right decision to end the use of this antibiotic as soon as possible and we believe this timeline for ending the use of tetracycline is consistent with consumer expectations. This decision will drive the organic apple and pear market to a higher standard. 
เราขอปรบมือให้คณะกรรมการ ที่ได้ตัดสินใจในทางที่ถูก เพื่อยุติการใช้ยาปฏิชีวนะ เร็วที่สุดที่จะเป็นไปได้ และ เราเชื่อว่า เวลาที่กำหนดให้ยุติการใช้ tetracycline สอดคล้องกับความคาดหวังของผู้บริโภค.  การตัดสินใจนี้ จะผลักดันให้ตลาดแอปเปิลและแพร์มีมาตรฐานสูงขึ้น.
We urge the USDA to help growers continue to find workable alternative treatments for fire blight that are compatible with organic production. The Board passed a resolution to encourage the USDA to investigate a transitional option for the emergency use of tetracycline until 2017. The agency must guarantee that any emergency use is extremely limited, ends as soon as possible and, most importantly, apples and pears from treated trees can not be sold as organic.
เราขอเร่งรัดให้ กระทรวงเกษตรสหรัฐฯ ให้ช่วยผู้เพาะปลูก แสวงหาทางเลือกที่ปฏิบัติได้ ในการแก้ปัญหา fire blight ที่เหมาะสมกับการผลิตอินทรีย์.  คณะกรรมการได้มีมติ ชักจูงให้ กระทรวงเกษตรสหรัฐฯ ให้ตรวจสอบทางเลือกในระหว่างการเปลี่ยนผ่านเพื่อใช้ tetracycline ในภาวะฉุกเฉิน จนถึง 2017.  หน่วยงานจะต้องรับประกันว่า การใช้ในภาวะฉุกเฉินจะต้องจำกัดอย่างยิ่ง, ยุติเร็วที่สุดเท่าที่จะทำได้ และ, สิ่งสำคัญที่สุด, ต้นแอปเปิลและแพร์ ที่ถูกใช้ยา ไม่สามารถขายเป็นอินทรีย์ได้.

More background on this issue, including consumer poll results can be found here: http://fwwat.ch/NOSBabxVOTE
###
Food & Water Watch is a nonprofit consumer organization that works to ensure clean water and safe food. We challenge the corporate control and abuse of our food and water resources by empowering people to take action and by transforming the public consciousness about what we eat and drink.
กลุ่มเฝ้าระวังอาหารและน้ำ เป็นองค์กรผู้บริโภคที่ไม่แสวงกำไร ที่ทำงานเพื่อสร้างความมั่นใจในน้ำสะอาดและอาหารปลอดภัย.  เราท้าทายการควบคุมโดยบรรษัท และ การละเมิดทรัพยากรอาหารและน้ำของเรา ด้วยการเสริมอำนาจต่อรองให้ประชาชนเพื่อปฏิบัติการและด้วยการพลิกโฉมจิตสำนึกสาธารณะเกี่ยวกับสิ่งที่เรากินและดื่ม.

ดรุณี แปล

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น